Internationella DomänNamn (IDN)

Internationella domännamn innebär att vi kan använda svenska tecken i nätadresser. IDN gäller inte bara svenska tecken utan även många andra tecken som inte ingår i den ursprungliga teckenuppsättningen för datorer, ASCII. Denna nätplats kan t.ex nås via adressen http://kråkelund.se (med å).

IDN är egentligen bara ett sätt att skriva om nätadresser med internationella tecken så att den består av enbart ASCII-tecken. Dvs den "verkliga" adressen innehåller inga internationella tecken. Detta för att hela internet är uppbyggt med utrustning och programvara som bara kan kommunicera med ASCII-tecken, och så kommer det troligen att vara för överskådlig framtid.

Som ett exempel kan vi ta adressen http://kråkelund.se. När man knappar in den adressen i en nätbläddrare som stöder IDN så kommer adressen att göras om till http://xn--krkelund-b0a.se, som bara innehåller ASCII-tecken, innan den skickas ut på nätet. ASCII-adressen ser väldigt konstigt ut och kallas även för Punycode, tackvare att den ter sig väldigt ynklig. Det fina i kråksången är dock att användaren aldrig behöver se, eller känna till, ASCII-formen av adressen. En förutsättning är däremot att nätbläddraren stödjer IDN. Man brukar tala om IDNA, dvs IDN in Applications, eftersom IDN berör alla nätrelaterade användarprogram. Idag stöder de flesta nätläsarna IDN sedan en längre tid, som exempel kan nämnas:

  • Mozilla, från ver 1.4 (2003-06-29)
  • Netscape, från ver 7.1 (2003-06-29)
  • Opera, från ver 7.11 (2003-07-22)
  • Konqurer, från ver 3.2 (2004-02-03)
  • Safari, från ver 1.2 (2004-02-09)
  • Firefox, från ver 1.0 (2004-11-04)
  • Internet Explorer, från ver 7.0 (2006-10-19)

Arbetet med IDN påbörjades ursprungligen 1996 och blev formulerad som en standard 2002. Året efter började vissa top-domäner, bl.a .se, att registrera nätadresser med internationella tecken. Mer info om IDN hittar du bl.a på:

http://www.icann.org/topics/idn.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Internationalized_domain_name

Back to top